• Geschiedenis

  In de jaren dertig waren in Finsterwolde drie voetbalverenigingen: Nova Zembla (opgericht als "Swift") de oudste, verder Bravery en Plevieren in de RW-polder. Bij de oprichting van de Plevieren wilde Nova Zembla al een fusie met ze, maar deze arbeidersvereniging hield dit af omdat zij een fusie met die "börgerschiete" niet zagen zitten. Verder was in 1935 nog een poging geweest tot een fusie, maar omdat Plevieren de enige vereniging was met geld in kas, mislukte het ook nu weer.

  Toch heeft Plevieren het niet gered, want in 1938 ging de vereniging ter ziele. Vervolgens kwam het tussen Bravery en Nova Zembla op 1 september 1940 tot een fusie en was Voetbalvereniging B.N.C.  (Bravery Novazembla Combinatie) opgericht.

  De drijvende krachten tot deze fusie waren de leden Roelf en Luppo Edens van Nova Zembla. De oprichtingsvergadering vond plaats in Café Elzinga aan de Hoofdweg in Finsterwolde.

  De oude clubkleuren waren  bij beide oude verenigingen een zwart broekje en Bravery had een geel shirt en Nova Zembla een blauw. Door het opwerpen van een luciferdoosje (boven geel en onder blauw) werd tijdens de oprichtingsvergadering de kleur van het shirt bepaald: blauw. Doordat Bravery deze ronde had verloren mocht hun naam als eerste worden genoemd in de fusienaam.

  Verder werd het eerste bestuur gekozen: voorzitter E. Abbas, secretaris R. Edens, penningmeester H. Busscher en als algemeen bestuurslid B. van Dijk.

  Het allereerste contact van B.N.C. met een Duits elftal was met de kerstdagen van 1947. Er werd gespeeld in Emden tegen Sport und Spiel. Het gemeentebestuur van Emden zorgde voor een groots ontvangst, waarbij zelfs de Nederlandse consul in Duitsland aanwezig was. B.N.C. was de eerste Noord-Nederlandse club, die na de oorlog in Duitsland speelde.

  Later werd ook geregeld tegen de Engelse militairen van de Royal Air Force in Jever gespeeld. Zo ook werd er contact gelegd met Rot Weiss Cäciëlenrode uit Sande bij Wilhelmshaven.

  Oprichting supportersvereniging "Hup B.N.C." in 1948

  In 1948 is supportersvereniging Hup B.N.C. opgericht, die de vereniging ook bij alle uitwedstrijden vergezelde. De voorzitter was Jan de Keijser en secretaris/penningmeester Roelf Remeijer.

  In het seizoen 1949-1950 ging de reis onder meer naar F.V.V. in Foxhol. Het was een druilerige regenachtige middag, maar dit mocht de pret niet drukken. Met vele bussen vertrokken de 272 (!) supporters naar Foxhol. In Foxhol stonden twee oude mannetjes met elkaar te praten toen de bussen arriveerden, zegt de een tegen de andere: "Most ais zain, wat 'n mens'n, zol'n wie der ook mit zoveul hên goan as F.V.V. noar B.N.C. mout? Zegt de andere: Dat kên ja hail nait, want zoveul mens'n woon'n hier ja al nait.

  In 1950 werd het kampioenschap behaald en ging BNC van de derde naar de tweede klas KNVB.  Dit kampioenselftal en de supporters (totaal acht bussen vol)kwamen terug uit Musselkanaal. Aan de gemeentegrens werd de stoet opgewacht door de burgemeester, die de mensen toesprak en het elftal veel succes toewenste in de tweede klas. De muziekvereniging Excelsior speelde vervolgens de speciaal gecomponeerde B.N.C.-mars.

  Een mooie opname van het derde elftal dat in 1953 kampioen werd. Op de achtergrond zien we het oude verenigingsgebouw met de twee kleedruimtes.

  Op zondag 27 september 1953 speelde B.N.C. een wedstrijd tegen een Ambonees voetbalelftal. Na een spannende strijd won B.N.C. uiteindelijk met 5-3. Het ging B.N.C. niet makkelijk af. De Ambonezen waren zeer rap. Hun spel was beweeglijk en snel.

  De middag werd opgeluisterd door de pijperscorps van de Ambonezen. Aan publieke belangstelling was trouwens geen gebrek.

  Lichtinstallatie 1958

  Op het voorste voetbalveld van v.v. B.N.C. werd in 1958 een lichtinstallatie geplaatst. Hiervoor had de Commissie voor LIchamelijke Opvoeding gezorgd. De installatie bestaat uit 6 lichtmasten en was voor die tijd een unicum. Geen enkele vereniging had zo'n installatie en de aanvragen om een lichtwedstrijd te mogen spelen tegen B.N.C. stroomden dan ook binnen bij de secretaris.

  Rampseizoen 1960-1961

  Het seizoen begon prima met een klaterende overwinning in en tegen Hoogezand met 3-5. Hierna kwamen de donkere wolken. Door een noodlottig ongeval verloor B.N.C. in H.Korthuis één van zijn beste schutters. Met de wedstrijden ging het vervolgens steeds slechter en B.N.C. degradeerde aan het eind van het seizoen van de tweede naar de derde klas.

  Bouw tribune 1962

  Reeds in 1959 was er begonnen met de bouw van de tribune. Meerdere vergaderingen zijn hierover gehouden en er waren medewerkers genoeg. Vol goede moed werd er gestart maar het werd een meerjarenplan. De gemeente heeft uiteindelijk geholpen met de afronding in 1962.

  Op 2 september 1962 kwam de eerste fase gereed van de bouw van de tribune waarin twee kleedlokalen met aparte (!) wasruimtes, vergaderzaal en centrale hal met buffet. De opening gebeurde door burgemeester Loopstra.

  De overkapping liet voorlopig nog op zich wachten.

  Op 4 september 1965 vierde B.N.C. haar 25-jarig bestaan in zaal Elzinga. Zaterdagmiddag werd een druk bezochte receptie gehouden en 's avonds was er een bonte avond met medewerking van "De Vogels" uit Groningen met de revue "Vooruit met de Geit".

  Het bestuur bestond in het jubileumjaar uit voorzitter E. Abbas, secretaris R. Remeijer, penningmeester E. Klok en de algemene leden E. Kamp, J. Siemons, A. Bakker en Jan Prijt.

  De supportersvereniging "Hup B.N.C." bood de vereniging ter gelegenheid van het jubileumjaar 13 shirts met broekjes en een keeperstrui aan.

  Tweede rampseizoen: 1965-1966

  Na vier jaar in de derde klas te hebben doorgebracht valt B.N.C. in 1966 terug naar de vierde klas KNVB. Verder moest het eerste elftal een veer laten door het vertrek van de 18-jarige rechtsbuiten Hendrik Prins naar de ere-divisieclub G.V.A.V.

  De drijvende kracht achter Voetbalvereniging B.N.C. was Engelko Abbas. Jarenlang is hij voorzitter, secretaris en dan weer voorzitter geweest.

   Coup d' Abbas - 1969

  In 1969 organiseerde B.N.C. zijn eerste grote toernooi om de Coupe d' Abbas. De hoofdprijs is een grote wisselbeker van 67cm hoog, aangeboden door de familie Abbas. De wisselbeker is ter nafedachtenis aan de in 1968 overleden ere-lid Engelko Abbas, die tevens vele jaren voorzitter is geweest van de vereniging.

  Tevens werd het eerste elftal geheel in een door Abbas gesponsord nieuw outfit gestoken. op de foto zien we de trainer Jannes van Bolhuis.

  Prima seizoen 1969-1970

  Na vier jaar vierde klas, waarin trainer Gabe Westerdiep het eerste elftal onderhanden nam en zaaide, kwam Jannes van Bolhuis om te oogsten. In 1970 kon de kampioensvlag weer worden gehesen.

  Na de promotiewedstrijd tegen BATO werd in Hotel De Vrijheid in Winschoten de spelers een diner aangeboden. Daarna op weg naar Finsterwolde alwaar het muziekkorps Excelsior al stond te wachten. In Clubcafé Bulten werd 's avonds een receptie gehouden met aansluitend een feest, dat werd opgeluisterd door de muziekgroep "The Groloki's" uit Finsterwolde.

  Piet Hamberg en Geert Nanninga werden in 1970 geselecteerd voor "Jeugdplan Nederland" en moesten hiervoor trainen op het veld van Oranje Nassau in Groningen onder leiding van de heer Sannes.

  Super seizoen 1970-1971

  Hoe was het mogelijk. B.N.C. stootte in één keer door naar de tweede klas. Destijds gedegradeerd bij HSC en nu gepromoveerd bij HSC. Proviciat.

  ij terugkomst in Finsterwolde werden de kampioenen onder de muzikale geluiden van het muziekkorps Excelsior in marstempo naar het Dorpshuis De Pyramide geleid, alwaar een koffietafel klaarstond. 's Avonds werd er feest gevierd in de door de plaatselijke kunstenaars versierde schuur van fam Albert Waalkens. Op de ook daar gehouden receptie opende de jeugdleider Epie Buiter de festiviteiten.

  Voor Epie Buiter was deze dag nog veel feestelijker, want hij was precies 25 jaar jeugdleider bij B.N.C.

  Voor de muzikale omlijsting zorgde het plaatselijke duo Greven. 

  ij terugkomst in Finsterwolde werden de kampioenen onder de muzikale geluiden van het muziekkorps Excelsior in marstempo naar het Dorpshuis De Pyramide geleid, alwaar een koffietafel klaarstond. 's Avonds werd er feest gevierd in de door de plaatselijke kunstenaars versierde schuur van fam Albert Waalkens. Op de ook daar gehouden receptie opende de jeugdleider Epie Buiter de festiviteiten.

  Voor Epie Buiter was deze dag nog veel feestelijker, want hij was precies 25 jaar jeugdleider bij B.N.C.

  Voor de muzikale omlijsting zorgde het plaatselijke duo Greven. 

  ok BNC had in de jaren zeventig damesvoetbal. 

  Maandag 13 november 1972

  Nadat met veel plussen en minnen een dak op de tribune is gekomen blaast Boreas op maandag 13 november 1972 het dak er zonder pardon weer af. De vrijwilligers werden weer opgetrommeld en er kon opnieuw met bouwen worden begonnen.

  Ford/KNVB-titel voor Herman Dieterman - 24 juni 1973

  De 12-jarige BNC-pupil Herman Dieterman heeft op het Sportcentrum in Zeist de Nederlandse titel van de Ford en KNVB-test voor zich opgeëisd. Hij eindigde op een gedeelde eerste plaats na de oefeningen: dribbelen, drijven en doelschieten. Onder het toeziend oog van o.a. Barry Hulshof werd de ingelaste proef zuiver doelschieten uitgevoerd. Herman won op punten. tevens een geweldig succes voor de jeugdleider Jan Zemering, die Herman overal naar toe begeleidde.

  Herman kreeg uit handen van de Ajaxied Barry Hulshof een grote Ford-beker en voetbalschoenen van de KNVB. Verder zal hij in Rome de strijd om de Europa Cup aangaan met vertegenwoordigers uit West-Duitsland, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Italië, Zwitserland en Frankrijk.

  In Rome wist Herman beslag te leggen op de vierde plaats. Na de test mocht hij de wedstrijd Lario - Sampdoria bijwonen. Deze wedstrijd met veel sensatie was een geweldig evenement voor de jeugdige BNC-er.

  p 31 mei 1977 mocht B.N.C. het Polio-toernooi organiseren voor de pupillen van zes tot tien jaar. Er kwamen 300 toeschouwers op de 57 te spelen wedstrijden af, waarbij ruim honderd maal werd gejuicht voor een doelpunt. Niet alleen sportief lag de score hoog, ook financiëel. Aan het eind van de dag sprak de jeugdleider Epie Buiter (ja, hij is er nog steeds te vinden) van een doorbrekend zonnetje, niet alleen op het voetbalveld, maar ook in de harten van de vele gehandicapte en zieke kinderen, omdat de financiële opbrengst bijna 60%  hoger is dan het vorig jaar. Vanuit Finsterwolde wordt 1.575 gulden gestort in de kas van het prinses Beatrixfonds. Een prima resultaat.

  Winter 1978-1979

  We kunnen het bijna niet geloven, maar  in 1978-1979 was het echt winter. Op de velden is het een grote water en sneeuwmassa. Er kon buiten niet worden getraind.  Boer Poppens op de Finsterwolder Hamrik bood zijn ruime schuur aan, waarin een tennisveld was aangebracht. Tennisnet weggehaald, doeltjes geplaatst en er kon overdekt worden geboerenschuurvoetbald. De schuur zelf was onverwarmd, maar een directiekeet met gasflesverwarming bracht uitkomst. Voor de koffie was ook gezorgd. Dit was in handen van de moeder van Heiko de Voogd.

  de trainer Borgers sprak waarderende woorden uit voor het geheel: B.N.C. is een grote familie en vriendenclub. Waar vind je dat nog.

  Herman Dieterman speelt voor Anderlecht - mei 1980

  Op 18-jarige leeftijd is Herman door Anderlecht getest en mocht daarna een oefenduel meespelen in en tegen Waregem. Ook speelde hij een wedstrijd in de hoofdmacht van Anderlecht tegen de Franse club Lille. Herman bevalt, er moet worden gekozen: voetbal of studie.

  Herman kiest voor zijn studie en gaat voetballen bij FC Groningen. De andere talentvolle jeugdspeler van B.N.C., Piet Hamberg, heeft de laatste jaren voor Servette in Zwitserland gespeeld en gaat nu in 1980 met een 3-jarig contract spelen voor Ajax.

  In dit jubileumjaar wordt B.N.C. winnaar van de Coupe d' Abbas. Verder is in september een jubileumwedstrijd gespeeld tegen FC Groningen. Voor leden en familie is er een feest in De Pyramide. Epie Buiter krijgt van de KNVB een speldje omdat hij 30 jaar (?) jeugdleider is geweest en BNC een verenigingsvlag.

  Seizoen 1981-1982 einde tweede klasserschap

  Na elf seizoenen te hebben gespeeld in de tweede klas moet B.N.C.  aan het eind van het seizoen 1981-1982 helaas een stapje terug doen: degradatie naar de derde klas.

  Seizoen 1983-1984 degradatie

  Hoewel het voetballen in de derde klasse D plezieriger werd ondervonden dan de laatste jaren in de tweede klasse, heeft B.N.C. zich sportief niet kunnen handhaven in de derde klasse. Het is een hele schok voor de club deze terugval.

  Seizoen 1985-1986 promotie

  Gelukkig, het duurde maar twee seizoenen. B.N.C. is weer terug in 3D. Na de overwinningswedstrijd in Nieuweschans werd eerst in Beerta bij "Hotel Het Gemeentehuis" gezamenlijk gegeten. Daarna met zijn allen naar De Pyramide voor de receptie en het feest, dat tot in de kleine uurtjes doorging.

  Seizoen 1987-1988

  We schreven het hiervoor ook al: B.N.C. is een echte familieclub. Het komt niet zo vaak voor, maar het gebeurde ook in Finsterwolde. De 38-jarige vader Wubbo Schuur en zijn zoon Joop spelen samen in het eerste elftal van B.N.C. Na dit seizoen is Wubbo trouwens gestopt met voetballen in het eerste elftal.

  Extra lichtmast in 1989

  B.N.C. werd in 1989 verblijd met een extra lichtmast op het trainingsveld. Nu kan er ook in donkere dagen op het trainingsveld worden getraind en hoeft dat niet meer te gebeuren op het hoofdveld. De totale kosten bedroegen voor de gemeente 8000 gulden. Volgens de burgemeester kan het eerste elftal wel extra training gebruiken en is deze investering gerechtvaardigd.

  Seizoen  1989-1990 dramatisch

  Net zoals jaren geleden (1958) toen de verlichting op het hoofdvel klaar kwam gingen de sportieve resultaten er niet op vooruit, maar achteruit. De geschiedenis herhaalt zich. Ook nu, nadat de burgemeester nog zulke wijze woorden had gesproken, degradeerde B.N.C. aan het eind van het seizoen 1989-1990 wederom naar de vierde klasse.

  Hoewel het seizoen dramatisch was verlopen viel er toch in 1990 iets te vieren. B.N.C. bestond een halve eeuw. Een week lang was het feest bij de vereniging. Het feest begon op 25 augustus 1990 voor de jeugd met een jubileumwedstrijd met daarop volgend een disco-middag. Het zelfde gold voor de C- en A-jeugd ,die hun wedstrijd in de avonduren speelden en daarna hun disco-vertier kregen voorgeschoteld.

  De week er na waren de senioren aan de beurt. Op woensdag 29 augustus  speelden het tweede - en het vierde elftal tegen respectievelijk Nieuweschans 2 en THOS 4. De veteranen en het derde elftal speelden op vrijdag 30 augustus 1990 hun wedstrijd. Voor zaterdag 1 september stond de wedstrijd van B.N.C. 1 tegen het kampioenselftal van 1970 op het programma. Hier kwamen 400 toeschouwers op af. De oudjes wonnen met 2-1. De doelpunten voor de oudjes waren van Piet Hamberg en Heiko de Voogd. Niet onvermeld mag blijven is de scheidsrechter Thomas van der Veen, die een verzoek om te fluiten bij B.N.C. nimmer van de hand wees.

  Aansluitend was er een receptie in het dorpshuis De Pyramide van 16-18 uur. Deze receptie werd bezocht door 145 personen, waaronder vele bobo's, zoals: KNVB-bestuurders F. Boerema en J. Koning, de trainers J. van Bolhuis, G, Westerdiep, Borgers. Ook Appie Kootsra ontbrak niet met zijn vrouw. Verder was namens het gemeentebestuur P. Hagendoorn aanwezig.

  's Avonds werd in De Pyramide een groot feest georganiseerd met muzikale omlijsting van John Hoekman uit Appingedam.

   

  50 jaar historische beelden van de voetbalvereniging B.N.C., zoals die zijn verzameld door  Roel Remeijer (1918-2006).

   

  Roelf was in 1946 al lid, misschien daarvoor ook al. Hij was 30 jaar de secretaris voor B.N.C. en  bij zijn afscheid in september 1991 is hij benoemd tot erelid.

  In 1995 is Roelf Remeijer gestopt met zijn rubriekjes "Historisch Overzicht v.v. B.N.C." in de Proathörn Deze stukjes waren een dankbare bron om het bovenstaand overzicht te creëren.

   

  bron: www.remeijer.nl